Női terek. Sokatmondó képek - 2023-as női rövidfilmek

Megosztom

Bővebben a filmről

A Cortos en femeninó-t minden évben megrendezi a TRAMA, a nők által kreált filmek, videók és multimédiás művészeti bemutatókat és fesztiválokat koordináló közösség. Céljuk a Spanyolországban alkotó nők rövidfilmjeinek megismertetése a közönséggel. Az idei válogatásban a 2022-es verseny három nyertes munkája szerepel, két fikció és egy animációs dokumentumfilm. Alkotóik célja, hogy audiovizuális eszközökkel, a filmek nyelvén reflektáljanak a feniminizmus kapcsán felmerülő viták témáira, mint például a a nemi identitás, a migrációs politikák és a funkcionális diverzitás.


Mérlegek (Escamas)

2020, '17

Rendező: Katherina Harder

Ebben a rövidfilmben Katherina Harder az emberek intimitásának és a képeknek a világról való gondolkodásunkban elfoglalt helyének vizsgálatába merül. A reprezentációval és annak jelentésével való foglalkozásra való törekvés már első rövidfilmjében, a Memorias del viento (2011) című alkotásban is fellelhető. Az Escamasban a rendezőnő rettentően emberi karaktereket mutat meg nekünk, bizonytalanságokkal és feszültségekkel küzdő nőket, akik összeütköznek, majd a gyógyulás és a szabadság kapcsolatában összeérnek.

A film számos díjat nyert, többek között a legjobb nemzetközi rövidfilmnek járó elismerést az AMOR (Chile) és a Cine las Américas (USA) fesztiválokon.

Szinopszis: Alicia kényelmetlenül érzi magát a saját testében a mellrák miatt végrehajtott masztektómia után. Egy háztartási baleset miatt találkozik új szomszédjával, Luciával, egy transzszexuális nővel. Mindketten támaszra találnak a másikban az önfelfedezés és elfogadás nehéz folyamata során.

Pirosló arany (Oro rojo)

2021, '12

Rendező: Carme Gomila

Carme Gomila filmrendezőnő már első rövidfilmjével, a Tonina Matamalasszal közösen rendezett Organizar lo (im)posible (2017) című alkotásával erőteljesen kifejezte társadalmi elkötelezettségét a nők munka világában betöltött szerepe iránt. Míg az első rövidfilmjében a "kellék" (a szállodákban dolgozó szobalányok köznyelvi megnevezése) valóságát mutatta be, addig ebben a második alkotásában - az animáció segítségével - egyértelműen leleplezi a kapitalizmus logikájának pusztító rendszerét.

Ez a rövidfilm a berlini Interfilm Berlin - Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte el.

Szinopszis: Ez az animációs rövidfilm három marokkói bevándorló nő helyzetét használja fel, akik Huelva vidékén dolgoznak, hogy egy olyan társadalmi feljelentést építsen fel, amely olyan kérdéseket ölel fel, mint a környezeti kizsákmányolás, a rasszizmus és a kapitalizmus.

Siketek (Sorda)

2021, '21

Rendező: Eva Libertad, Nuria Muñoz

Eva Libertad és Nuria Muñoz közös munkája már három rövidfilmet eredményezett, amelyekben kiemelkednek forgatókönyveik, amelyek célja a meglepő, sajátosságokkal átszőtt kalandok kidolgozása, ahogyan az a Leo y Álex en pleno siglo XXI (2019) és a Nikolina (2020) című korábbi munkáikban, és természetesen a Sorda című filmben is látható.

Legújabb rövidfilmjükben a siket színésznő, Miriam Garlo - Eva Libertad húga - által alakított főhősnő személyes konfliktusát dolgozzák fel, miközben a hanggal és a hallással játszanak, és a történet szereplőivé teszik őket.

Ez volt az első jelnyelven forgatott rövidfilm, amelyet Goya-díjra jelöltek.

Szinopszis: Ángela és Darío egy fiatal pár, akik új kihívás előtt állnak: gyermeket várnak. Mindkettőjüknek meg kell oldaniuk a kommunikációs problémáikat, de Ángela egy másik háborút vív: hogyan boldogulhat egy siket nő egy előítéletekkel teli társadalomban?

 

Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek