Bővebben a filmről

Fesztiválok, díjak 
Cinedays (Legjobb rendező díja), Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál (Legjobb rendező díja), Szlovén Filmfesztivál (Vesna a legjobb operatőri munkáért, Vesna a legjobb forgatókönyvért, Vesna a legjobb filmért), Trieszt FF, Belgrád nemzetközi FF, Szerbia, CineEast FF Luxemburg, FSF - Szlovén Filmfesztivál, Európai Filmfesztivál - Toronto, Kanada, AFI European Union Film Showcase - Maryland, K3 filmfesztivál, Silk Road Internation FF, Europa FF Ausztrália, 26. Chicago European Union FF, Biennale Bavaria International - Festival des Neuen Heimatfilms 2023, Der Neue Heimatfilm - Freistadt 2023.
Szlovén jelölt a legjobb nemzetközi játékfilmnek járó Oscar-díjra 2023-ban.

Történet
Egy szlovéniai fúvószenekar egy osztrák kisvárosba utazik egy zenei fesztiválra. A történetet a különböző főszereplők kalandjain keresztül követhetjük végig: egy fiatal buszsofőr attól fél, hogy elveszíti az állását; két zenekari tag, akik osztrák vendéglátóknál szállnak meg, nem tudnak szabadulni a bulizós természetüktől; egy középiskolás lány felfedezi apja másik arcát; otthon maradt feleségek élvezik a szabadságot...

Első kézből 
A zenekar az eddigi legszemélyesebb munkám. Az évek során különböző turnékon utaztam a zenekarral, mivel a feleségem is a zenekar tagja volt, és mindig is lenyűgözött, ahogy mindenki elfelejti a mindennapi gondjait, és csak szórakozik. Ami ezeken a turnékon történik, az örökre titok marad, és utólag nem foglalkoznak vele. A filmemben a közönynek és a szórakozásnak ezt a korlátozott idejét akartam feltárni a különböző karaktereken és egy valós zenekaron keresztül. Érdekelt a zenekaron belüli csoportdinamika feltárása, valamint a két nemzet - a szlovénok és az osztrákok - közötti kulturális összecsapásról való beszéd.
– Matevž Luzar

A szerző portréja
Matevž Luzar rendező és forgatókönyvíró 1981-ben született. Először teológiát, majd filmrendezést tanult az AGRFT-n. A Vučko/Wolfy című diplomafilmje 2008-ban a diákfilm Oscar-díj egyik döntőse volt. A 2012-ben debütáló nagyjátékfilmje, a Srečen za umret/ Good to go, amelyhez a forgatókönyvet is ő írta, szintén díjat nyert. Rendezte A tó és A virágok völgye című televíziós sorozatokat is. 
A zenekar a második nagyjátékfilmje.

Kritikák
A film nagyon realisztikusan ábrázolja a hétköznapi munkásosztálybeli emberek "téli szabadságát", miközben a néző megcsodálhatja az átgondolt és gyönyörű operatőri és esztétikai megoldásokat. Az alkoholizmus, a hányás, a promiszkuitás, a magánytól, a semmire sem jutástól, a gondatlanság miatti állásvesztéstől, sőt a haláltól - jellegzetesen szlovén témák.
Aljosa Harlamov, letterboxd.com

A film Miloš Forman fekete-fehér Tűz van, babám című filmjének és Ulrich Seidl fanyar humorának keveréke... A történetet a közreműködő szemlélő távolságtartásával és a szenvedélyes társ szívével meséli el.

Bernd Buder, Cottbusi Film

Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek