Bővebben a filmről

A fiatal házaspár, Strahinja és felesége, Ababuo, a menekültválság kezdetén hagyták el Ghánát. Németországig jutottak, ahonnan Belgrádba visszatoloncolták őket. Lehet, hogy Szerbia nem Németország, de a férj, Strahinja mindent megtesz, hogy új életet kezdjen. Keményen dolgozik a menedékjog megszerzésén, labdarúgóként próbálkozik egy helyi klubnál, és a Vöröskeresztnél önkéntesként dolgozik. A menedékjog megszerzése azonban hosszú folyamat. A szenvedélyes feleség, Ababuo Londonban szeretne színésznő lenni, és egyre inkább elege lesz abból, hogy évek óta várnak arra egy menekülttáborban, hogy legálisan jussanak el Nyugat-Európába.
Egy este szír menekültek új csoportja érkezik a belgrádi táborba, egyikük Ali, egy karizmatikus baloldali aktivista. Ababuo először kigúnyolja őket, de másnap egy szó nélkül elmenekül velük. Elhagyja Szerbiát és férjét, Strahinját.
Strahinjának ezután nem marad választása, és el kell indulnia a szerelme után.

A 2021-es Karlovy Vary filmfesztivál legjobb filmjének választott Mennem kell (eredeti cím: Strahinja, angol cím: As far as I can walk) című film a Strahinja Bán című középkori szerb eposz újragondolása, amelyben jelenkorunk fiatal afrikai menekültjei veszik át a szerb nemzeti hősök helyét. Ez az adaptáció egyszerre sürgető és időtlen, amely kérdéseket vet fel az identitásról, a hagyományról és a szerelemről. Az alkotást Stefan Arsenijevic rendezte.

A film a Soul Food Films presents Art & Popcorn production, a Les Films Fauves, Surprise Alley, Chouchkov Brothers, és Artbox co-produkciójában készült.

Díjak:
- Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál 2021
Award of Ecumenical Jury Stefan Arsenijevic
Legjobb színész: Ibrahim Koma
Legjobb film: Stefan Arsenijevic
Europa Cinemas Label Díj
Crystal Globe díj: Jelena Stankovic

- KineNova Nemzetközi Filmfesztivál 2021
Legjobb rendező Stefan Arsenijevic

- L'Europe autour de l'Europe (2022)
Legjobb film (special mention)
Luna Díj győztes: Stefan Arsenijevic

- Mons Nemzetközi Szerelmes filmek Fesztiválja (2022)
Legjobb forgatókönyv: Stefan Arsenijevic, Bojan Vuletic, Nicolas Ducrai

- Sofest Filmfesztivál (2022)
Legjobb film

- Trieszt Filmfesztivál (2022)
Legjobb film

- Wiesbaden goEast (2022)
Stefan Arsenievic győztes (special mention)

 

Forgatókönyv
Színes
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek