V. Ars Sacra Filmfesztivál
-

Megosztom

V. Ars Sacra Filmfesztivál

Bár idén sok volt a bizonytalanság, reményeink szerint lesz Ars Sacra Fesztivál (2020. szeptember 12-20.)! Határon innen és túl, 96 településen mintegy négyszáz ingyenes programmal várjuk az érdeklődőket. A kiállítások, koncertek, színházi és irodalmi előadások, tematikus séták mellett ötödik éve a film, mint műfaj is színesíti a fesztivál 10 napját.

A május 31-i határidőre 96 alkotás érkezett be az Ars Sacra Filmfesztivál felhívására.„A vetített filmek értékeket hordoznak vagy éppen az értékek hiányára hívják fel a figyelmet. Az égre és földre szegeződő tekintetek tükrében jelennek meg ezek a filmek nagyon izgalmasan és érdekesen.”, mondta Dér András, a Filmfesztivál zsűrijének elnöke. A beérkezett 96 filmből a háromtagú zsűri, Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta és Lőcsei Gabriella kulturális hírlapíró döntése alapján 44 film kerül vetítésre.

A Tabán Art Mozi lett az Ars Sacra Filmfesztivál állandó helyszíne, 2020. szeptember 14. és 20. között, hétfőtől péntekig 16:00-20:00, szombat vasárnap 14:00-20:00 óráig lesznek a vetítések.

Az előadások ingyenesek, nullás jegyek a mozi pénztárában igényelhetők szeptember 3-tól.

A vetítéseken találkozhatunk Pilinszky Jánossal (Mispál Attila: Csillaghálóban 2.), Jelenits tanár úrral (Novák Tamás: Lélek és betű), Ganzaugh Miklós festőművésszel (Mohi Sándor: Nekem közöm van a világhoz), Eötvös Péterrel (Surányi András: Eötvös Péter 75), Zombola Péterrel (Erhardt Ágoston, Marossy Géza: Isten kezében), Kafiával, a Szomáliából menekült lánnyal (Zurbó Dorottya: Könnyű leckék), nehéz sorsú fiatalokkal, autizmussal, utcazenésszel, ferences növendékkel, fegyház lelkésszel, az öregként is gyermek Mignonnal (Oláh Kata és Csukás Sándor filmje), a holokauszt túlélő Fahidi Évával (Szabó Réka: A létezés eufóriája), a szerzetesi kolostorba költöztett két nem vallásos fiatallal (Huszár Domonkos: Szerzetesnek álltam). A szerdát a rövid fikciós kisfilmeknek szenteljük.

A zsűri három kategóriában ad ki díjakat: egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti). Idén másodszor kerül sor a filmfesztivál fődíjának átadására.

Az ünnepélyes díjátadóra az utolsó vetítési napon, 2020. szeptember 20-án 19 órai kezdettel kerül sor.

Reméljük, hogy a filmfesztivál idei kínálatával, a filmek üzenetével sok felejthetetlen pillanatot szerezhetünk a dokumentumfilmet szerető közönségnek a szeptember 14–20. közötti vetítéseken!

V. Ars Sacra Filmfesztivál