2015-04-20
Magyar diákok is szavaznak az Európai Filmakadémia díjáról

Magyar diákok is szavaznak az Európai Filmakadémia díjáról

Az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére a Fiatal Közönség Díjáról (Young Audience Award) a Filmalap szervezésében ismét szavaznak budapesti fiatalok is május első vasárnapján a Tabán moziban. Az idén rekordszámú, 25 ország közreműködésével megrendezendő közös mozizáshoz és szavazáshoz mintegy 40 budapesti felső tagozatos általános iskolás is csatlakozik. Az ifjú mozinézőknek szervezett Európán átívelő, 25 városban párhuzamosan zajló eseményre negyedszer kerül sor.

A rangos díj három jelöltjét – Sovány nővérem (Stella / Min Lilla Syster, Svédország/Dánia), A láthatatlan fiú (The Invisible Boy / Il Ragazzo Invisible, Olaszország), Te sem vagy szép (You’re Ugly Too, Írország) – szakmai zsűri választotta ki azon európai egész estés filmprodukciók közül - játékfilmek, dokumentumfilmek és animációs filmek -, melyek célközönsége a 12-14 éves korosztály. 
Május 3-án Európa szerte a legfiatalabb nézők tekintik meg a jelölt filmeket igazi moziteremben, széles vásznon, nagy felbontásban és megfelelő hangminőségben, majd az ő kezükben lesz a döntés, hogy melyik film kapja idén az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díját. 
Budapesten a Filmalap szervezésében a Budapest Film Zrt. együttműködésével a Tabán moziban lesz az egész napos filmnézés és szavazás.

A kezdeményezéssel a Filmalap célja a fiatalok tudatos filmfogyasztóvá válásának elősegítése, és a mozizás, mint közösségi élmény népszerűsítése. Az esemény szorosan kapcsolódik a Budapest Film Zrt.„Suli-Mozi” elnevezésű évek óta sikerrel működő programjához, melynek szintén az a célja, hogy a fiatalok értő, tudatos és nyitott film-befogadókká váljanak.

Bővebb információ: http://yaa.europeanfilmawards.eu/en_EN
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/YoungAudienceAward

Sajtóközlemény, 2015. április 13. 
Magyar Nemzeti Filmalap